7 magyar, 23 orosz, de még kongói versenyző is lesz a Marton-verseny elődöntőjében

2020. május 19.

Összesen 32 ország 116 versenyzőjével indul szeptember 6-án a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny, ennyien kapnak a napokban értesítést arról, hogy bekerültek a verseny első élő fordulójába. A Marton Éva vezette előzsűri – amelyben a művésznő mellett Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, valamint Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester, érdemes művész vett részt – kifejezetten magas színvonalúnak értékelte az online beküldött jelentkezéseket, ezért is válogatott be több versenyzőt, mint bármelyik korábbi versenynél.

Az 59 férfiból és 57 nőből álló mezőny legfiatalabb és legidősebb tagja is bariton, előbbi egy 19 éves ukrán, utóbbi egy 35 éves japán énekes – neki októberben lesz a születésnapja, vagyis még épp befért a felső korhatárba. 

Nemzetiségüket tekintve oroszok, (23) és ukránok (18) vannak jelentős számban, de 16 fővel képviselteti magát Korea is. Kínából és az Egyesült Államokból egyaránt öten jutottak az elődöntőbe, de hallhatunk majd brit, lengyel és izraeli versenyzőket is, sőt Kongóból, Iránból, Ausztráliából, Venezuelából, valamint Trinidad és Tobagóból is várunk egy-egy énekest.

Ahogy az előző versenyeken, úgy idén is a szopránok és a baritonok vannak a legtöbben, de különleges, ritka hangfajok képviselőit is hallhatjuk majd: bemutatkozhat az elődöntőben kontratenor és kontraalt is.

A versenyzőket emailben értesíti a Versenytitkárság, a névsor ide kattintva olvasható.