Dmitry Vdovin

Dmitry Vdovin operaénekes Jekatyerinburgban született, a Moszkvai Színházművészeti Akadémián és a Moszkvai Kórusének Akadémián végzett.  

Tanári karrierjét a Gnyeszin Állami Zenei Főiskolán kezdte, ahol később az ének tanszék tanszékvezetője lett. Az Orosz Zeneakadémián, és a V. S. Popov Kórusakadémián tanított magánéneket, utóbbi intézményben 2001-2003 között a magánének tanszékvezetője volt, 2008 óta professzora.

Dmitry Vdovin alapítója, tanára és művészeti vezetője a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának.

A Houston Grand Opera, a zürichi Opera, a Metropolitan Opera (Lindemann YADP), az Opera di Roma, a Holland Nemzeti Opera, a warsói Teatr Wielki, a stuttgarti Staatsoper, a lett és a litván Nemzeti Opera és a Bregenz Opera Festival vendégtanára.

Rendszeresen tart mesterkurzusokat Oroszország számos intézményében, illetve az Egyesült Államokban, Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Monacóban, Mexikóban, Lengyelországban, Lettországban és Litvániában.

Gyakran szerepel olyan neves nemzetközi énekversenyek zsűrijében, mint a Glinka, a Maria Callas (Athén) a Moniuszko (Varsó), a Le Voci Verdiane (Busseto), a Viotti/Pavarotti (Vercelli) az AsLiCo (Como), az Opera de Tenerife (Spanyolország), a Die Meistersinger von Nürnberg, a Competizione dell’Opera Italiana (Ausztria, Oroszország), a Bordeaux-Medoc és a Paris Opera Competition (Franciaország), valamint a Grand Opera – TV Kultura (Oroszország).

Tanítványai gyakran szerepelnek a legjobbak között a legnagyobb nemzetközi énekversenyeken (Csajkovszkij, BBC Cardiff, Operalia, Viñas, Marton Éva Nemzetközi Énekverseny) és a világ legismertebb operaházai szerződtetik őket (Metropolitan Opera, La Scala, Opera de Paris, Royal Covent Garden, Wiener and Berliner Staats Oper, Bejing Opera, Teatro Real Madrid).