Az Elődöntőt megkezdő versenyzők

Dani Dávid

Dani Dávid

No. 7

Hangfaj: Basszus

Ország: Magyarország

Születési idő: 1989. október 25.

Dani Dávid 2012-ben szerezte meg BA diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, először énekművész alap- és mesterképzésen diplomázott, majd a magánének-művésztanári mesterképzésen is sikeresen szerzett oklevelet 2015-ben. Emellett olyan jelentős művészek mesterkurzusain is részt vett, mint Claudio de Segni, Perencz Béla, Jevgenyij Nyesztyerenko, Kurt Rydl és Marton Éva.

2015-ben a Zeneakadémia Varázsfuvola című produkciójában a Beszélőt, az Öreg papot és a Második őrtállót alakította. Az egyetemi éveket követően koncertek basszus szólistájaként szerepelt egyebek mellett a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a Mátyás-templomban, a Miskolci Operafesztivál Gálakoncertjén, valamint Svájcban, Ausztriában és Németországban.

Operaénekesként fellépett többek között a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol a Kormányzót énekelte Mozart Don Giovanni című operájában, majd Sparafucilét a Rigolettóból.
A MÜPA színpadán Toronykői Attila rendezésében szerepelt Mozart Varázsfuvola című operájában Sarastroként, és Ránki György Pomádé király új ruhája című művében Nyársatnyelt Tóbiásként. A Szegedi Nemzeti Színház és a MuTh Theater Wien közös produkciójában az Ezredest alakította Donizetti Farsangi kalamajka című operájában. A Szegedi Szabadtéri Játékokon Verdi Álarcosbáljában Horn (Tom) szerepét énekelte. A Pécsi Nemzeti Színházban Colline-t alakította a 2022 januárjában bemutatott Bohéméletben, amelyet Bozsik Yvette rendezett, az Eiffel Műhelyházban pedig Janáček A ravasz rókácska című operájában lép fel a Pap/Harašta szerepében.

Repertoár

Elődöntő

Liszt: Ein Fichtenbaum steht einsam

Mozart: O Isis und Osiris – Sarastro’s aria from Die Zauberflöte

Rimsky-Korsakov: Zabylasya - Sobakin’s aria from The Tsar’s Bride

Középdöntő

Verdi: A te l’estremo addio... Il lacerato spirito – Fiesco’s recitative and aria from Simon Boccanegra

Borodin: Zdorov li, knyaz? – Konchak’s aria from Prince Igor

Döntő

Beethoven: Hat man nicht auch Gold beineben – Roccoʼs aria from Fidelio

Tchaikovsky: Lyubvi vsye vozrasti pokorni – Gremin’s aria from Eugene Onegin

Ponchielli: Sì, morir ella de’!... Ombre di mia prosapia – Alvise’s recitative and aria from La Gioconda