A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

„Egy igazán jó versenynek hatalmas bokra van, amely szétterül: ágai, indái kinyúlnak, akár több kontinensre is. A Zeneakadémia – páratlan koncerttermeivel – és a gálaestben partnerként társuló budapesti Operaház, mágikus erővel vonzza majd a szerencsét próbáló fiatalokat” – hangzott el a Zeneakadémián a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny első meghirdetésekor.

A jóslat igaznak bizonyult: a páros években, hagyományosan szeptember elején megrendezett versenyre már az első esztendőben, 2014-ben közel 150-en jelentkeztek 5 földrész 37 országából, és a jelentkezők száma azóta is minden évben meghaladja az előzőt. A szabályok szerint 32 év alatti hölgyek és 35 év alatti urak küldhetik be videófelvételeiket az előválogatóra. A különbség oka, hogy a férfihangok hagyományosan később ”érnek be”, a hang serdülőkori mutálása miatt a fiúk jóval idősebb korban kezdhetnek el komolyan foglalkozni az énekléssel, mit a lányok.

Az online jelentkezés részeként feltöltött videókat az előzsűri értékeli, és a továbbjutásról néhány napon belül értesíti a versenyzőket. E testület az elnöke, – ahogyan az élő fordulók nemzetközi zsűrijének is – a verseny névadója, Marton Éva Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett világhírű drámai szoprán, a bécsi Staatsoper örökös tagja és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A jelentkezési lapon meg kell jelölni a később az élő fordulókban előadott operaáriákat és az elődöntőben énekelt Liszt-dalokat.  Az elő- és középdöntőben bármely opera bármely áriáját választhatja a versenyző, a nagyzenekari döntőben énekelt műveket pedig a verseny honlapján megtalálható, rendkívül széles repertoárlistából lehet kiválasztani.

A nagyszabású és immár világszerte elismert nemzetközi verseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a zenekari döntő mindig szeptember elején zajlik a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők. A helyezésekért több ezer eurós pénzdíj jár, emellett számos különdíjat – köztük koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők. A gálakoncertnek 2022 óta ismét a felújított Magyar Állami Operaház ad otthont.

A MOL Új Európa Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Köztársasági Elnöki Hivatal által biztosított támogatásból megrendezendő verseny élő fordulóinak nemzetközi zsűrijébe az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kapnak meghívást. Rendszeres vendég Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Az ötödik versenyt a halasztás ellenére újra páros évben, 2022-ben írta ki a Zeneakadémia. A következő, 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre várhatóan 2024 elejétől lehet jelentkezni, ekkor nyílik meg az online jelentkezési felület a verseny honlapján. A jelentkezéshez szükséges tudnivalók és a választható művek, operaáriák listája azonban bármikor megtalálható a honlapon:

martoncompetition.hu

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és egyre nagyobb figyelem övezi külföldön is: számos ország szaksajtója figyeli az eseményeket, a közösségi médiában az élő fordulók alatt kiemelt figyelmet kapnak a versenyzők és produkcióik, a rendezvény pedig 2018-ban felvételt nyert a rangos Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC).

 

További információ:

Zeneakadémia, Kommunikációs és Médiatartalmi Igazgatóság

e-mail: sajto@zeneakademia.hu

kommunikacio@zeneakademia.hu