MEGNYÍLT A JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉG AZ 5. MARTON ÉVA NEMZETKÖZI ÉNEKVERSENYRE

ÁPRILIS 25-IG LEHET JELENTKEZNI A 2022. SZEPTEMBER 5.-11. KÖZÖTT RENDEZENDŐ, 70 000 EURÓ ÖSSZDÍJAZÁSÚ MEGMÉRETTETÉSRE VIDEOFELVÉTELEK BEKÜLDÉSÉVEL.

A Zeneakadémia ötödik alkalommal meghirdetett saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenye ezúttal is négyfordulós lesz. Az előválogatóra legkésőbb 2022. április 25 -ig jelentkezhetnek a verseny honlapján a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak. A jelentkezési anyag részeként feltöltendő egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária (illetve egy oratórium- vagy kantátarészlet) videofelvétele. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről várhatóan 2022. május 20-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

A 2022. szeptember 5-11. között a közönség előtt zajló fordulók és a döntő helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A 70 000 euró összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny élő fordulóinak nemzetközi zsűrijét Marton Éva elnökli. A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor, Peter Dvorsky szlovák tenor; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A részletes versenykiírás, és a jelentkezéshez szükséges tudnivalók ide kattintva is elérhetők, a döntőben választható operaáriák listáját itt, az online jelentkezési felületet pedig itt találja.