Elkezdődött az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

2022. szeptember 5.

A névadó művésznő köszöntőjével, majd a versenyzők fellépési sorrendjének kisorsolásával vasárnap este megkezdődött a Zeneakadémia ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenye.

A sorsoláson a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint a legfiatalabb induló, a huszonöt éves Lee Seonwoo koreai szoprán húzta ki az első fellépő sorszámát, aki a román-magyar Valentina Puscas lesz. A többiek betűrendben követik egészen az ábécé végéig, majd onnan elölről. Ez a sorrend az egész verseny alatt érvényes lesz.

 

fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

A kötelező repertoáron Liszt-dalok mellett számtalan operaária szerepel, a népszerű művektől a kevéssé ismertekig. A Zeneakadémia Solti termében hétfőtől szerdáig tartó öt elődöntőre és a csütörtöki két középdöntőre a belépés ingyenes, regisztrálni sem kell. E fordulókban zongorakísérettel állnak pódiumra a versenyzők.

Jegyek még elérhetők a Nagyteremben tartandó, szombati eredményhirdető döntőre és a vasárnapi, operaházi gálára, amelyen a különdíjasokat jelentik be. E két eseményen a Magyar Állami Operaház zenekarával és Kocsár Balázs vezényletével lépnek fel a fiatal tehetségek.

Az élő internetes közvetítésnek köszönhetően mindemellett a világ minden pontjáról követhetik a versenyfolyamot az érdeklődők. A részletes program és információk megtalálhatók a martoncompetition.hu portálon.

„Fontos, hogy a verseny idején békességben legyünk, egymásra figyeljünk, segítsük egymást” – mondta Marton Éva a sorsoláson. A fiatal tehetségeket bíztatva hozzátette: jó munkával, nagyszerű előadással kitűnhetnek, ezért ragadják meg a lehetőséget, hogy észrevegye őket a világ. Bejelentette, hogy ettől az évtől köztársasági elnöki különdíjat is kiosztanak a legjobb Liszt-előadónak. Ezt és a Marton Éva-különdíjat is a gálán vehetik át a versenyzők. Mint rámutatott, elképzelhető, hogy e két elismerést olyan versenyző kapja, aki még a döntő előtt kiesik.

 

fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

Az első versenyzők már szombaton jelentkeztek a Versenytitkárságon, többen már próbát is tartottak. E célra a szervező Zeneakadémia biztosít zongorás tantermeket. Ezen felül mindenkinek lehetősége van akusztikai próbára is az elődöntőknek helyet adó Solti Teremben. További segítség, hogy aki nem hozott magával zongorakísérőt, annak biztosít a Zeneakadémia. Az élő fordulókra 50 versenyző regisztrált, ők az öt elődöntőben mutatkoznak be a közönség előtt. Szerda este derül ki a középdöntőkbe jutottak névsora, csütörtök este pedig az, hogy közülük kik kerültek a döntőbe.

A több mint 70 000 euró összdíjazású, a magyar kormány támogatásával megvalósuló verseny rangos nemzetközi zsűrijében Marton Éva Prof. em. KS. elnökletével ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai foglalnak helyet: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.