Élénk szakmai érdeklődés kíséri a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

2022. június 30.

Megtartotta idei közgyűlését a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (WFIMC), amelyen komoly figyelmet kapott a Zeneakadémia énekes tehetségeknek szóló megmérettetése.

A pandémia miatt 2019 óta először tartotta élőben közgyűlését a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (World Federation of International Music Competitions – WFIMC), amelynek több mint száztíz kiemelkedő rendezvény a tagja.

A Zeneakadémia megmérettetései közül a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt 2019-ben választotta meg a testület közgyűlése, most a hatéves ciklusokban megvalósuló Bartók Világverseny is bekerült.

Az 1957-ben létrejött, genfi székhelyű WFIMC tagja például a salzburgi Mozart verseny, a bécsi Fritz Kreisler hegedűverseny és Beethoven zongoraverseny, a helsinki Sibelius hegedűverseny, a varsói Chopin zongoraverseny, a brüsszeli Erzsébet királyné verseny, a texasi Van Cliburn zongoraverseny, a párizsi Long-Thibaud verseny, a pármai Arturo Toscanini karmesterverseny és az utrechti Liszt zongoraverseny.

Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, az intézmény két nemzetközi versenyének projektvezetője vett részt a lengyelországi Bydgoszcz-ban minap tartott közgyűlésen. Mint hangsúlyozta, a WFIMC abban is kiemelkedik a hasonló szervezetek közül, hogy nagy hangsúlyt fektet a szakmai kérdések megvitatására és valódi megoldások keresésére.

Csonka András kiemelte: élénk szakmai érdeklődés kísérte az eseményen a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amely idén szeptemberben ötödszörre várja a fiatal tehetségeket a Zeneakadémián. A protokolláris vacsorán kiemelt helyen foglalhatott helyet Csonka András, aki a WFIMC elnökével, Peter Paul Kainrath-tal és főtitkárával, Florian Riemmel, valamint a delegáltakkal is közvetlen beszélgetéseket folytatott a rendezvény lebonyolításának, népszerűsítésének szakmai kérdéseiről. Csonka András többek közt a helsinki Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny, a varsói Moniuszko verseny és a német ARD verseny képviselőivel tárgyalt, főként a pandémiás helyzetről, a Marton verseny menedzseléséről, toborzási technikákról, a nagyközönséggel folytatott kommunikációról.

Beszélt arról is, hogy az eseményen többek közt megvitatták a versenyzők országának kérdéskörét is, tehát azt, hogy egy adott államban született, majd egy másodikban évekig tanuló, jelenleg pedig egy harmadikban élő és dolgozó, ott tartózkodási engedéllyel rendelkező illetőt hogyan tartsanak nyilván és miként hivatkozzanak rá publikációkban. A felvetésre, amely a versenyeken igen gyakori körülményre mutatott rá, még keresik a választ.