Rekord-érdeklődés középpontjában a III. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

2018. március 22.

Minden eddiginél több érvényes jelentkezés érkezett a Zeneakadémián 2018. szeptemberében rendezendő megmérettetésre. A mezőny minden eddiginél színesebbnek ígérkezik, köszönhetően annak is, hogy a verseny beharangozó videója valósággal lázba hozta a latin-amerikai és az orosz közösségi oldalakat.

Száznegyvenöt jelentkező, harmincnyolc országból 97 hölgy és 48 úr, köztük tizennyolc magyar énekes adta be jelentkezését, másfélszer többen, mint a 2016-ban megrendezett előző megmérettetésre. Az első alkalommal 2014-ben meghirdetett Nemzetközi Marton Éva Énekverseny mára valóban nemzetközivé vált, hiszen a korábban is jelentős orosz és ukrán érdeklődés (20-20 jelentkező) mellett szinte kivétel nélkül minden Európai Uniós országból érkezett jelentkezés. Elküldte jelentkezési anyagait néhány egyesült államok-beli, brazil, kanadai és mexikói énekes, s a jelentős számban képviselt távol-keleti országokon túl még Dél-afrikából is jelentkeztek ketten. A jelentkezők mintegy fele szoprán – talán nem kockáztatunk nagyot azzal, hogy ők mind Marton Évát tartják példaképüknek.Természetesen a jelentkezés feltételei (a teljes, négy fordulónyi repertoár megadása mellett két friss videót is fel kellett tölteniük a fiatal énekeseknek) jelentősen megszűrték az érdeklődőket. A másfélszáznál tízszer több: 1800 kedvelője lett a verseny új Facebook-oldalának, a megmérettetés honlapját pedig a 2017. novembere óta 76.000-en keresték fel. A napi pár száz oldalletöltés a február 15-i előjelentkezési határidő és a március közepi jelentkezési határidő között napi tízezresre nőtt, komoly feladat elé állítva a Zeneakadémia szerverkapacitásait. A verseny híre azonban még ennél is szélesebb körhöz jutott el, hiszen a 2016-os megmérettetés legemlékezetesebb pillanataiból összevágott félperces beharangozó videót a YouTube-on és a Facebookon összesen csaknem félmillióan látták. A hatalmas számok mögött három spontán kialakult online futótüzet azonosítottunk: 2017 decemberében a brazil és mexikói Facebookozók között a reklámfilm terjedt korábban soha nem látott intenzitással, 2018. februárban az orosz közösségi oldalakról érkezett kiemelkedő aktivitás, a hajrában pedig az indiai szubkontinens internetezői körében „pörgött” a versenyfelhívás – nyelvi és kulturális okok miatt végül az érdeklődők nem küldték el jelentkezéseiket (többen tradicionális indiai műfajokkal szerettek volna indulni).

A következő hetekben Marton Éva, és a válogató zsűri másik két tagja, Kocsár Balázs és Kiss B. Attila háromszáz-háromszáz videófelvételt néz végig, hogy kiválassza az őszi fordulókba bejutó mintegy hetven versenyzőt. A döntésük eredményeként kialakuló mezőny névsora a martoncompetition.hu honlapon lesz olvasható, legkésőbb április 15-én.