Tíz fiatal énekes, köztük egy magyar szoprán jutott a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjébe

2016. szeptember 23.

A megmérettetés záró fordulóját a Zeneakadémia Nagytermében rendezik szeptember 24-én, a finálét internetes és rádiós élő közvetítésen keresztül is lehet majd követni.

A döntő mezőnye szereplési sorrendben: Polina Shamaeva (Oroszország), Ankhbayar Enkhbold (Mongólia), Horti Lilla (Magyarország), Lucyna Jarząbek (Lengyelország), Ksenia Khovanova (Oroszország), Kim Eunhee (Dél-Korea), Azat Malik (Kazahsztán), Sylwia Olszynska (Lengyelország), Theodora Raftis (Ciprus), Alexander Roslavets (Fehéroroszország). A versenyzők rövid életrajza és műsora a verseny honlapján, a martoncompetition.hu oldalon tekinthető meg.

A II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjében az énekesek két alkalommal lépnek majd színpadra, a második félidőt követően pedig a zsűri a helyszínen meghozza döntését. A Nagydíjat, az első három helyezett trófeáit, valamint a közönségdíjat a döntő közönsége előtt vehetik át a legkiválóbbak. A verseny honlapján elérhető tízkamerás élő internetes közvetítés segítségével a finálét akár okostelefonokról is majd követni, illetve a teljes eseményt élőben közvetíti a Bartók Rádió.

A 2016. januárjában meghirdetett II. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett meg Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával a szeptember 20-án és 21-én megrendezett elődöntőben. A szeptember 22-i középdöntőbe huszonheten jutottak tovább, ahol két további operarészletet mutattak be. A zsűri döntése alapján a döntőbe bejutott 10 versenyző két újabb áriát ad elő a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. Az oklevelek és a különdíjak kiosztására a másnap, szeptember 25-én a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálakoncerten kerül sor, melynek műsorát a döntőn elhangzó számokból állítja össze a zsűri.

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette döntőbizottságába az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A zsűri elnöke Marton Éva, a verseny díszvendége Richard Bonynge karmester, aki néhai felesége, Joan Sutherland emlékére 5.000 eurós különdíjat ajánlott fel.