I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny – magyar szopráné a Grand Prix

2014. szeptember 20.

A tizenegy döntőbe jutott közül az egyetlen magyar, Vörös Szilvia nyerte el az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Nagydíját.

Éjszakába nyúló tanácskozás után a 26 éves mezzoszoprán Vörös Szilviának ítélte a Grand Prix-t a nemzetközi operavilág legjelesebbjeiből álló nyolctagú zsűri a Zeneakadémián. A 2014. szeptember 15-én kezdődött verseny múlt szombati, zsúfolt teltház előtt lebonyolított döntőjében tizenegy versenyző - orosz, ukrán, román, lengyel, hongkongi és kínai énekesek - állt a Nagyterem színpadára a Medveczky Ádám vezényelte MÁV Szimfonikus Zenekar kíséretében. A tavaly ősszel megújult Zeneakadémia első saját rendezésű nemzetközi megmérettetésének 15 ezer euróval járó nagydíját (Grand Prix) a magyar Vörös Szilvia, 12 ezer eurós pénzjutalommal járó első díját a 29 éves román Alexandru Aghenie bariton nyerte. A kilencezer euróval járó második díjat a 30 éves ukrán szoprán, Tetiana Zhuravel kapta, míg a harmadik, hatezer eurót érő harmadik helyen Marcelina Beucher 28 éves lengyel szoprán végzett. A félmillió forintos közönségdíjat és a Liszt Ferenc téri zenepalota egyik faunfigurájának mását ábrázoló míves Zsolnay porcelánplasztikát a második helyezett Tetiana Zhuravelnek szavazta meg a voksait a kétfordulós szombati döntő szüneteiben leadó publikum.

Vörös Szilvia 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2008 áprilisában elnyerte a Simándy József énekverseny első kategóriájának első helyezését, ezután nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Már egyetemi évei alatt fellépett szólistaként Budapest legjelentősebb koncerthelyszínein J. S. Bach János- és Máté-passiójában, valamint Mozart, Buxtehude, Arvo Pärt és Orbán György oratorikus műveiben. 2011-ben Gundel-díjat, 2012-ben Junior Príma-díjat kapott. 2013 júniusában Marton Éva 70. születésnapi gálahangversenyén Eboli áriáját énekelhette a Magyar Állami Operaházban. Az elmúlt évben a Zeneakadémia Solti Termében bemutatott Varázsfuvola-produkció Harmadik dámájaként, az Eötvös Alapítvány által meghirdetett zeneszerzőversenyen az Out at sea című darab Medium szerepében, illetve az Operaházban Strauss Elektrájában szerepelt.

A versenyt a névadó jelenlétében 2013. december 4-én hirdette meg a Zeneakadémia nagyszabású sajtótájékoztatón. A négyfordulós verseny online válogatójára bármilyen hangfajú, 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak jelentkezhettek 2014. március 31-ig a verseny honlapján keresztül, vagy postai úton. A jelentkezési lapon a szokásos adatok mellett a versenyzők választott repertoárjukat – összesen hét, lehetőleg a verseny árialistájáról választott operarészletet, valamint a különlegességként egy Liszt-dalt – is megadták. A jelentkezés feltétele volt továbbá két friss videófelvétel feltöltése, melyen a fiatal énekesek egy szabadon választott zongora vagy zenekari kíséretes barokk opera-, oratórium-, vagy kantátarészlettel, és egy másik ária felvételével bizonyíthatták rátermettségüket.

A kiemelkedően jelentős kínai, japán, dél-koreai, román, lengyel, orosz és ukrán érdeklődés mellett a világ minden tájáról érkezett jelentkezés Irántól Nigériáig, az USA-tól Ausztráliáig és a Fülöp-szigetektől Izraelig, beleértve húsz európai országot. A csaknem másfélszáz jelentkező által beküldött videókat a Marton Éva vezette előzsűri  értékelte. 2014. május 15-én közzétett döntésük értelmében a válogatóból 26 ország hetvenhét versenyzője, köztük tizenegy magyar jutott tovább az őszi élő fordulókba. A 2014. szeptember 16-17-én megrendezett elődöntőre a versenyzők az általuk választott Liszt-dal mellett két különböző karakterű áriával készültek, melyek közül egyet adtak elő. A szeptember 18-ai középdöntőben két újabb operarészlettel mérették meg magukat a továbbjutók. A zenekari kíséretes döntőre három áriával készülhettek a legjobbak, melyek közül egyet a versenyző, egyet pedig a zsűri választott.

A verseny fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke; zsűrijében - melyet a névadó vezetett - az operavilág olyan kiválóságai vettek részt, mint Vittorio Terranova tenor, a Tagliavini verseny művészeti igazgatója; Sabino Lenoci, a rangos l'opera magazin igazgatója, a Sarzana Opera Festival művészeti vezetője; Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Pål C. Moe producer, a Bayerische Staatsoper és a Glyndebourne Festival casting menedzsere; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House Director of Casting pozícióját betöltő nagytekintélyű szakembere, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Kocsár Balázs karmester.

A verseny zárónapján, 2014. szeptember 21-én este fél nyolctól megrendezendő gálahangversenynek a Magyar Állami Operaház ad otthont, a fordulók multimédiás összefoglalói pedig hamarosan megtalálhatók lesznek a megméretettetés martoncompetition.hu címen elérhető honlapján.