A Zeneakadémia meghirdette az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt

2013. december 3.

A Zeneakadémia 2014. szeptember 15-21. között rendezi első saját szervezésű nemzetközi versenyét, melyre 2014. márciusáig jelentkezhetnek videófelvételek beküldésével a 18-32/35 éves fiatal énekesek. A 42.000 Euró összdíjazású verseny nemzetközi zsűrijének elnöke a névadó, Marton Éva.

A Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett, továbbá a bécsi Staatsoper örökös tagjának választott világhírű drámai szopránt különlegesen szoros szálak fűzik a Zeneakadémiához. Hosszú éveken át Marton Éva vezette alma materének Ének Tanszékét, professor emeritaként pedig mind a mai napig a Zeneakadémia tanára. „Ha egy intézménynek, egy országnak ilyen kincs van a birtokában, botorság lenne nem élni vele, és mi bizony ki is használjuk ezt a lehetőséget, Liszt Ferenc sokat idézett jelmondatának szellemében: 'Génie oblige!' A zsenialitás kötelez!" – fogalmaz dr. Batta András komolyzenei kormánybiztos, a Zeneakadémia volt rektora, a verseny védnöke.

A verseny négy fordulós. Az aspiránsok zongora vagy zenekari kísérettel előadott, szabadon választott barokk (opera-, oratórium-, vagy kantátarészlettel) és egy másik áriával pályázhatnak. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2014. május 15-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága. Az őszi fordulóra meghívást kapó jelentkezők egy Liszt-dal és hét további ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban (amennyiben az áriához tartozik, akkor a recitativót, a cabalettát és a strettát is beleértve) kell előadniuk.

2014. szeptember 16-21. között a nagyközönség előtt zajló fordulók és a döntő a Zeneakadémián kerülnek megrendezésre. A döntőt az élő televíziós és internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők. A gálának a Magyar Állami Operaház ad otthont. A döntő és a gálaest karmestere Medveczky Ádám.

A magyar kormány által kiemelten támogatott verseny fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kapott meghívást, mint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Kocsár Balázs karmester, Elena Obraztsova világhírű mezzoszoprán és Vittorio Terranova tenor, Sabino Lenoci zenei szakíró, (mások mellett a L'opera Award, illetve a Musical Award című) itáliai zenei versenyek alapítója, számos fesztivál és televíziós műsor művészeti vezetője, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House Director of Casting pozíciójában dolgozó nagytekintélyű szakembere, Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, valamint Pal C. Moe producer, a Glyndebourne Festival casting menedzsere.

A versenyről minden további tudnivaló megtalálható a Verseny menüpontra kattintva.