Már próbálnak a verseny résztvevői

2021. augusztus 30.

A versenyzők fellépési sorrendjének meghatározásával indult vasárnap este a megmérettetés a Zeneakadémián.

„Isten hozta önöket, boldog vagyok, hogy ilyen szép számmal eljöttek” – üdvözölte a megjelent versenyzőket és kísérőiket Marton Éva, felidézve az elmúlt másfél év számos nehézségét, amelyek a művészeti életet is érintették. Mint rámutatott, az online tanításban eleinte nehéz volt személyes kapcsolatot kialakítani a növendékekkel, tartani a lelket bennük és hitet adni, hogy vége lesz a rossz időknek, pedig ez nagyon fontos. „Önök még fiatalok, karrierjük elején állnak, amit talán nyújtani tudok most, az a biztatás, hogy van jövőjük, ezért higgyenek önmagukban” – hangsúlyozta. Arról is szólt, hogy mit vár a versenyzőktől: az előadandó műveket személyiségükön keresztül újrateremtve visszaadni az ihletett pillanatokat, hiszen azt már tudja, hogy az elődöntőbe került tehetségeknek gyönyörű hangjuk van. „Ne idegeskedjenek, lepjenek meg!” – tette hozzá. Marton Éva úgy fogalmazott: hisz abban, hogy ez a megmérettetés a következő lépés a versenyzők karrierjében, a díjak és a velük járó összegek lehetőséget adnak további tanulmányokra, pályájuk magasabb szintre emelésére.

 

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

A sorsoláson a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint a  legfiatalabb induló, a 20 éves ukrán bariton, Mikita Kijascsenko húzta ki az első fellépő sorszámát, aki Cheung Viola kínai szoprán lesz. A többiek betűrendben követik majd egészen az ábécé végéig, majd onnan elölről. Ez a sorrend az egész verseny alatt érvényes lesz. Az elődöntők műsora 32 Liszt-dalból és 88 opera 125 áriájából áll össze. A versenyzők egy Liszt-dalt, majd egy általuk választott áriát énekelnek a korábban megadott kettőből. A másodikat csak akkor adják elő, ha azt a zsűri kéri.

 

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

Az első versenyzők már szombaton jelentkeztek a Versenytitkárságon, többen már próbát is tartottak. E célra a szervező Zeneakadémia biztosít zongorás tantermeket. Ezen felül mindenkinek lehetősége van egy úgynevezett akusztikai próbára is az elődöntőknek helyet adó Solti Teremben. További segítség, hogy aki nem hozott magával zongorakísérőt, annak biztosít a Zeneakadémia, valamint rendelkezésre állnak például kínaiul és oroszul beszélő hosztesszek is. Érkezéskor az intézmény koronavírus-gyorstesztet végeztetett mindegyik versenyzővel - mindegyik negatív lett, így mindenki megkezdhette a versenyt. Mivel az egyik zsűritag, a neves orosz zenetanár, Larisza Gergijeva váratlan akadályok miatt csak hétfőn ér Budapestre, öt elődöntő lesz a tervezett hat helyett, az első így hétfőn este 6 órakor kezdődik.

 

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

Az elődöntőkre a belépés ingyenes. Az élő közvetítés megtekinthető a Marton Énekverseny honlapján, a Zeneakadémia honlapján, a YouTube csatornán, valamint a Marton Énekverseny, a Papageno és a Zeneakadémia Facebook-oldalain. A linkre kattintva olvasható a verseny menetrendje, a döntőre és gálára jegyek itt vásárolhatók.

 

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László