Prima díjas lett a Zeneakadémia oktatója

2023. október 2.

Juhász Zoltán népzenész, kutatómérnök ezzel esélyessé vált arra, hogy decemberben Prima Primissima legyen.

A művészet és kultúra megőrzésének, fejlesztésének, valamint a hazai tudományosság támogatásának céljával hívták életre 2003-ban a Prima Primissima díjat, amellyel a művészet, tudomány, sport, oktatás, ismeretterjesztés terén, tíz kategóriában ismerik el évről évre a hazai és határon túli magyarság legjobbjait. Ezt megelőzően a jelöltek közül kategóriánként három-három Prima díjast is avatnak, közülük kerülnek majd ki a Prima Primissimák.

Mindkét elismeréssel honorárium is jár, amely a Prima Primissima Alapítvány szándéka szerint hozzájárul a kulturális és tudományos élet résztvevőinek szakmai munkájához, fejlődéséhez. A kitüntetettek idén december 1-jén, a Müpában vehetik majd át az elismerést, amelyet tíz éve az OTP gondoz és finanszíroz. 

A napokban hirdették ki a Prima díjasokat, akik közül magyar népművészet és közművelődés kategóriában elnyerte a kitüntetést Juhász Zoltán népzenész, kutatómérnök, a Zeneakadémia és az Óbudai Népzenei Iskola oktatója is. A Kárpát-medencében fellelhető hagyományos furulya- és dudajátékkal 45 éve foglalkozik, az Egyszólam együttes tagjaként és szólistaként e hagyomány hiteles megjelenítésére törekszik hangversenyeken, táncházakban, zenei táborokban. Pásztor mestereitől tanultakra alapozva írta meg székelyföldi, gyimesi és dunántúli furulyaiskoláit. Pál István és Kukucska Ernő nógrádi dudás-furulyásokról írt monográfiákat, Tímár Viktor és Karácsony Lázár gyimesi furulyásokról pedig elemző dolgozatokat. Kutatómérnökként végzett számítógépes eurázsiai összehasonlító elemzéseit számos nemzetközi és magyar publikációban, ill. két könyvben mutatta be. Magyar örökség díjas, az MMA rendes tagja – olvasható az alapítvány közleményében.

 

Juhász Zoltán a Balogh Kálmán 60. születésnapja alkalmából rendezett koncerten 2019-ben a Zeneakadémia Nagytermében (fotó: Zeneakadémia/Mudra László)

 

A Zeneakadémiához kötődő személyiségek közül ugyancsak Prima-díjas lett ebben a kategóriában Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője, illetve magyar zeneművészet kategóriában Pitti Katalin operaénekes, Hollerung Gábor karmester, valamint Sapszon Ferenc karnagy, a Karmester és Karvezető Tanszék korábbi oktatója.