Népzenei műhelyt rendeztek a Zeneakadémián

2023. november 24.

Jelentős érdeklődés mellett zajlott le a Népzene Tanszék legfrissebb eredményeit bemutató konferencia és kerekasztal-beszélgetés.

Fontos megmutatni az oktatás mellett végzett egyéb tevékenységeket is, hiszen az egyetem a kutatás és az értékőrzés színtere is – hangsúlyozta Bolya Mátyás tanszékvezető, a Zeneakadémia főépületében megtartott esemény szervezője. Hozzátette, hogy ha ezek az eredmények láthatatlanok maradnak, a kultúra egésze válik szegényebbé, a láthatóság viszont az egymást gazdagító együttműködések kiindulópontja, emellett vonzerőt jelenthet oktatóknak és leendő hallgatóknak is.

A rendezvényen bemutatták Richter Pál és Szilágyi Boglárka könyvét, amely A magyar népzene elmélete dióhéjban címmel jelent meg.

A Doktorok és doktoranduszok című blokkban bepillantást nyerhettek a résztvevők a doktori munka folyamatába, a témákon keresztül megismerve azt, ahogyan mindez hasznosulhat az oktatásban és az előadó-művészetben.

A legnagyobb érdeklődés a népi éneket támogató hangképzés szakmai kérdéseiről tartott kerekasztal-beszélgetést övezte, ahol a vendég Meláth Andrea operaénekes, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Pocsai Krisztina jazzénekművész és tanár volt. 

Érdekes egybeesés, hogy a konferencia éppen Rajeczky Benjamin nemzetközi hírű gregorián-, középkor- és népzenekutató születésnapjára esett, ami jó kiindulópontként szolgált Tari Lujza Szabolcsi Bence- és Ág Tibor-díjas népzenekutató előadásához. Saját pályáján keresztül mutatta be, hogy mennyire fontosak a külföldi kapcsolatok a kutatás területén is.

Szó esett a közelmúltban elhunyt Sárosi Bálint Széchenyi-díjas magyar népzenekutató hagyatékáról. A magyar népzenetudomány legendás személyiségének a nagyközönség számára jórészt ismeretlen, magánéleti portréját lánya, Sárosi Zsófia rajzolta meg a hagyatékról zajlott beszélgetésben.

Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója az intézmények közötti partnerkapcsolatok fontosságáról, a kulturális tér átalakuló struktúrájáról, valamint a szektort érintő kihívásokról beszélt. A téma aktualitását számos hallgatói kérdés is jelezte. A napot a tanszék oktatóinak moldvai úti filmje zárta.

A teljes programról bővebb információ ide kattintva olvasható.