Negyedszázados a birminghami konzervatóriummal ápolt kapcsolat

2023. június 1.

Idén ünnepli 25. évfordulóját a Weingarten-ösztöndíj, amelynek köszönhetően a Zeneakadémia és a Birminghami Királyi Konzervatórium diákjai egy-egy félévet tölthetnek a másik intézményben, rendkívüli kapcsolatrendszert és tapasztalatot szerezve.

A jubileumot gálakoncerttel és előtte fogadással ünneplik a brit egyetemen június 4-én, az eseményen az elmúlt negyed évszázad ösztöndíjasai lépnek fel. Ezen idő alatt összesen mintegy nyolcvan növendék vett részt a programban, amely félévente egy-két magyar, illetve ottani hallgatót tud támogatni, hogy egymás intézményében részt vegyenek az oktatásban.

A zongora, hegedű és ének szakosoknak elérhető Weingarten-ösztöndíj különlegessége, hogy a tanulmányok befejezése utáni két éven belül még meg lehet pályázni. A program a féléves időtartamra jelenleg 10 000 brit font juttatással jár (fele a tandíjra, fele pedig a lakhatás támogatására fordítható).

A Zeneakadémiáról idén szeptembertől Fenyvesi ​Gabriella Rea (MA I. éves operaének szakirányon, főtárgytanára Meláth Andrea) és Robotka Bertalan (MA II. éves zongorista hallgató, főtárgytanárai Kecskés Balázs és Kemenes András) tanulnak Birminghamben, onnan pedig Venesca Yapson zongorista és Alastair Legg hegedűs növendék érkezik Budapestre.

Az ösztöndíjprogramot fenntartó Joseph Weingarten Memorial Trust a két zenei felsőoktatási intézmény bilaterális partnerségi programjaként jött létre, posztgraduális tanulmányok elősegítésére. Alapítója és névadója, Weingarten József (1911–1996) a budapesti Zeneakadémia növendéke volt, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Dohnányi Ernő tanítványa, aki 1934-ben az Egyesült Királyságba költözött, majd ott teljesedett ki zongoraművészi karrierje. Később a Birminghami Királyi Konzervatórium oktatója lett, ezért mozdította elő hagyatékában a két intézmény közötti szakmai kapcsolatot.