Meghirdettük a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

2024. január 8.

Nemzetközi ismertségre vágyó fiatal énekesek jelentkezését várjuk a 2024. szeptember elején megrendezendő, hetvenezer euró összdíjazású megmérettetésre. 

A nagyszabású és mára világszerte tekintélyes esemény élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő és a gálakoncert 2024. szeptember 1-től 8-ig zajlik majd, ám az internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhető. A helyezések mellett számos különdíjat – köztük koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

Az előválogatóra legkésőbb 2024. május 13-ig jelentkezhetnek a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak a verseny honlapján, a jelentkezési felület nemsokára megnyílik. Ide kell feltölteni egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora- vagy zenekari kísérettel előadott ária, illetve oratórium- vagy kantátarészlet videofelvételét. A Marton Éva vezette előzsűri a benyújtott anyag alapján dönt majd, a továbbjutókról várhatóan június elején küld tájékoztatást a verseny titkársága.

A MOL Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által közösen biztosított támogatásból megrendezendő verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Prof. em. Ks. Marton Éva. A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, aki jelenleg Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A kétévente meghirdetett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és komoly figyelem övezi külföldön is: a 2022-es, ötödik megmérettetésre 38 ország 132 fiatal énekese jelentkezett, és a rendezvény 2018-ban felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC).