Magánadományból kaptak támogatást a Zeneakadémia oboista növendékei

2022. december 7.

Dr. Makovényi Ferenc nagylelkű jutalmat ajánlott fel néhai nagybátyja végakarata értelmében. Összesen 2 millió forint ösztöndíjat vehetett át a nyolc hallgató.

A díjátadó ünnepséget egy erre az alkalomra összehívott kis házi koncert részeként rendezte a Zeneakadémia, és a diákok sem tudták, valójában mi történik az esemény végén – árulta el Dr. Szatmári Zsolt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének vezetője. Hozzátette: az adományozó kérése az volt, hogy minél többen részesüljenek a jutalomból, így Káli-Fonyódi Fruzsina főtárgytanár közreműködésével az intézmény mind a nyolc, jelenleg aktív jogviszonnyal rendelkező oboistanövendéke kapott egyenlő támogatást.

 

Makovényi István és Harcsa Irén (fotó forrása: családi archívum)

 

Dr. Makovényi Ferenc építészmérnök 1976-ban elhunyt nagybátyja, Dr. Makovényi István fogorvos annak idején, orvosi tanulmányaival párhuzamosan végezte el a Zeneakadémia oboa szakát is. Dokumentumai között a család csak a közelmúltban talált meg egy levelet, amelyben néhai rokonuk azt kéri, hogy méltó módon emlékezzenek meg a Zeneakadémiáról az ő és felesége, Dr. Makovényiné Harcsa Irén nevében, így adódott, hogy az e hangszeren tanuló hallgatók kapták az elismerést – mondta el Dr. Makovényi Ferenc.

„Szerettem volna, hogy más is lássa, az ilyen támogatás fontos cselekedet: segíteni a művészeket, a fiatalokat, örömet okozni nekik” – tette hozzá. Mint rámutatott, vannak ugyan itthon is műgyűjtők, de fontos lenne, ha ők egyben mecénások is lennének, és pénzük egy részét az élő alkotók és művészek támogatására fordítanák.