Jövő őszre halasztjuk a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

2020. június 24.

Számos versenyző jutott az elődöntőbe olyan országokból, amelyekben most is nő a koronavírus-fertőzések száma, így az ő felkészülésük és utazásuk bizonytalanná vált az eredeti, idén szeptemberi időpontban. Ezért úgy döntöttünk, hogy a versenyt jövőre, 2021. augusztus 29. és szeptember 5. között rendezzük meg. 

A jelentkezési időszak nem indul újra: az idei, csaknem 300 pályázó közül kiválasztott 116 elődöntős automatikusan jogot nyert arra, hogy induljon az új időpontra kitűzött megméretésen.

A továbbjutó fiatal művészeknek nincs okuk aggodalomra: az életkori korláttól függetlenül, eddigi pályázatukkal és teljesítményükkel automatikusan jogot nyertek arra, hogy az új időpontra kitűzött versenyen induljanak.

Az 59 férfiból és 57 nőből álló mezőny legfiatalabb és legidősebb tagja is bariton, előbbi egy 19 éves ukrán, utóbbi egy 35 éves japán énekes. Nemzetiségüket tekintve oroszok (23) és ukránok (18) vannak jelentős számban, de 16 fővel képviselteti magát Korea is. Kínából és az Egyesült Államokból egyaránt öten jutottak az elődöntőbe, de indulhat brit, lengyel és izraeli versenyző is, sőt Kongóból, Iránból, Ausztráliából, Venezuelából, valamint Trinidad és Tobagóból is sikerrel jelentkezett egy-egy énekes.

Fotó: Tuba Zoltán / Zeneakadémia