A WFIMC hivatalos nyilatkozata az orosz és belarusz jelentkezőkkel kapcsolatban

2022. március 7.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szervezői üdvözlik és egyetértéssel fogadják a WFIMC (Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetsége) orosz és belarusz jelentkezőkkel kapcsolatos nyilatkozatát.

"A Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetsége és tagjai a leghatározottabban elítélik a jelenleg zajló szörnyű háborút, amely elképzelhetetlen fájdalmat és szenvedést okoz Ukrajna népének.

A háború miatt az orosz és belarusz zenészek egyre inkább elszigetelődnek, sokszor függetlenül attól, hogy államilag támogatott és kormányuk ideológiáját képviselő művészekről, vagy olyan muzsikusokról van szó, akik mindent megtesznek, hogy hangot adjanak háborúval szembeni ellenállásuknak, és ezzel nagy kockázatot vállaltak.

A Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetségének alapszabálya megköveteli a tagversenyektől, hogy tartsák be a legszigorúbb etikai szabályokat, és minden résztvevő felé mutassanak tisztességet, méltóságot és emberséget. Egyetlen jelentkező sem tekinthető kormánya képviselőjének, és nem nyilvánítható automatikusan egy ideológia követőjének pusztán a nemzetisége miatt. Szervezetünk mindig is védelmezni és támogatni fogja a fiatal zenészeket, függetlenül attól, hogy honnan származnak, így bátorítva őket arra, hogy a zene egyetemes nyelvét használva a párbeszéd és a megértés nagyköveteiként lépjenek fel, hidat építve emberek, népek és kultúrák között.

A WFIMC felelőssége megakadályozni, hogy a fiatal zenészeket eszközként használják fel bármilyen politikai vagy ideológiai célokra. Ezt szem előtt tartva nyomatékosan kérjük tagszervezeteinket, hogy ne diszkrimináljanak senkit, és ne zárjanak el a versenyeiktől egyetlen fiatal és tehetséges művészt sem. Ők egy jobb jövőért küzdenek, és nagy szükségük van minden támogatásra, amit csak nyújtani tudunk nekik.

A Szövetség vezetősége és titkársága rendszeres kapcsolatban áll számos tagszervezetével, igyekszik közvetíteni és támogatást nyújtani, ahol csak tud. Számos megkeresést követően jelenleg is folyamatban van orosz tagjaink helyzetének értékelése és megvitatása. Ezzel kapcsolatos nyilatkozatunkat várhatóan a következő héten tesszük közzé.

 

Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetsége (WFIMC)

Peter Paul Kainrath, elnök"