84 VERSENYZŐ JUTOTT AZ ÉLŐ FORDULÓKBA

2024. június 6.

Dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is lesznek a 2024-es Marton Éva Nemzetközi Énekverseny elődöntőjében, hat magyar is bejutott. 

Szeptember 1-jén 24 ország versenyzőivel kezdődnek a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói – ennyien kapnak a napokban értesítést, hogy bekerültek a Zeneakadémia megmérettetésének elődöntőjébe. A Marton Éva vezette előzsűri – amelynek munkájában a művésznő mellett Fried Péter Liszt- és Bartók–Pásztory díjas operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint Halász Péter, az Operaház első vendégkarmestere, a verseny döntőjének és gálaestjének dirigense vett részt – idén is magas színvonalúnak értékelte az online beküldött jelentkezéseket.

A 43 női és 41 férfi énekesből álló mezőnyben nemzetiségüket tekintve koreaiak vannak jelentős számban, 23-an, Oroszország és Kína 8-8 fővel képviselteti magát. Magyarországról hatan, az Egyesült Államokból öten jutottak az elődöntőbe, de hallhatunk majd ukrán, olasz, thailföldi, ausztrál és dél-afrikai versenyzőket is.

Ahogy az előző versenyeken, így idén ismét a szopránok vannak a legtöbben, de különleges, ritka hangfajok képviselőit szintén hallhatjuk majd: bemutatkozhat az elődöntőben egy kontratenor is.

A versenyzőket emailben értesíti a Versenytitkárság, a névsor ide kattintva olvasható.