Christina Scheppelmann

A hamburgi születésű Christina Scheppelmann három kontinens négy országában töltött már be vezető művészeti pozíciókat. Jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója, 2025 júliusától pedig a brüsszeli La Monnaie/De Munt főigazgatója lesz.

Művészi karrierjét a Hamburgi Állami Opera gyermekkórusában kezdte. lépett fel. Pénzügyi diplomájának megszerzése egy milánói művészmenedzsment ügynökségnél helyezkedett el. Mivel akkor már öt nyelven folyékonyan beszélt, hamar elismerték kiemelkedő kommunikációs képességeit, így nemsokára állást kapott a barcelonai Gran Teatre del Liceuban.   

1994-ben Lotfi Mansouri kérte fel, hogy legyen az asszisztense a San Francisco Operaházban, majd 2002-től 2012-ig a Washingtoni Nemzeti Operháza művészeti igazgatója volt. Ezután két évet töltött Ománban, a muscati Királyi Operaház élén, amely az Öböl-menti régió első ilyen jellegű színháza.

Ezt követően visszatért a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ba, immár művészeti főigazgatóként, 2015 és 2019 között.

Christina Scheppelmann büszke arra, hogy minden városban kiváló szilárd együttműködési kapcsolatokat épített ki az állami és önkormányzati vezetőkkel, a diplomáciai testület tagjaival, kulturális szervezetekkel, valamint a helyi és nemzetközi sajtóval.

2008-ban az Olasz Szolidaritás Csillaga érdemrenddel tüntették ki az itáliai kultúrának és az opera műfajának népszerűsítéséért.  Emellett az Opera Europa, az európai operaházak és fesztiválok szakmai szervezete igazgatótanácsának alelnöki tisztségét is betöltötte.

A fiatal művészek támogatójaként gyakran vezet mesterkurzusokat, előadásokat tart menedzsment- és művészképzési programokon, énekversenyek zsűrijében vesz részt világszerte, három társulatnál hozott létre fiatal zeneszerzők és librettisták számára képzési fórumokat. Hivatásának tekinti, hogy az opera és a klasszikus zene a jövőben is népszerű és aktuális maradjon.