A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny lebonyolítási szabályzata

1. A verseny menete

A verseny – a video-felvételekkel lebonyolított Válogatót követően – három "élő" fordulóból áll: Elődöntő, Középdöntő és Döntő.  Valamennyi forduló nyilvános.

 

2. A versenyzők sorrendje

A szereplés sorrendjét – szeptember 19-én, a verseny megnyitásakor – az összegyűlt versenyzők előtt tartandó sorsolás dönti el.

A verseny legfiatalabb résztvevője húzza ki azt a sorszámot, amelynek viselője elsőként lép a zsűri elé. Őt követi ABC sorrendben a többi versenyző, majd az ABC szerinti utolsó versenyző után a fellépések az ABC elejétől folytatódnak mindaddig, amíg minden versenyző nem szerepelt. Ez a fellépési sorrend a további fordulókban is érvényes.

Ha egy versenyző valamely rajta kívül álló ok miatt késve érkezne meg, a zsűri engedélyt adhat arra, hogy az Elődöntőben, az utolsó meghallgatás végén szerepeljen. Ha a további fordulókban bármely versenyző nem tudna a sorsolás által eldöntött időpontban a zsűri előtt megjelenni, távolmaradását a Zeneakadémia hivatalos orvosa, ill. más jellegű akadályoztatás esetén az arra illetékes hivatalos szerv igazolhatja. Ez esetben a zsűri engedélyezheti, hogy más időpontban szerepeljen.

 

3. A verseny repertoárja és műsora

A verseny repertoárját a versenyzők által megadott műsorszámok képezik:

Elődöntő: egy Liszt-dal és két ária

Középdöntő: két ária

Döntő: három ária

 

A verseny tényleges műsora és a fordulók lebonyoítása:

Elődöntő:

- egy Liszt-dal és egy ária a versenyző választása szerint; a választott áriát a versenyre történő bejelentkezéskor jelöli meg a versenyző,

- A repertoárban megadott második áriát csak a zsűri kifejezett kérése esetén mutatja be a versenyző.

- A dalt és a választott áriát a versenyző végigénekli, azt a zsűri nem állítja le. A második áriát a zsűri leállíthatja.

Középdöntő:

- a két előre megjelölt ária

- Az áriákat a versenyző végigénekli, azt a zsűri nem állítja le.

Döntő:

- egy ária a versenyző választása szerint – ezt a versenyre történő bejelentkezéskor a versenyzőnek meg kell jelölnie (az Elődöntő eredményhirdetéséig a versenytitkárság változtatást kezdeményezhet pl. a zenekari kották hiányában)

- egy ária a zsűri választása szerint – ezt a zsűri a középdöntő eredményének ismertetésekor jelöli meg.

- Az áriákat a versenyző végigénekli, azt a zsűri nem állítja le.

 

4. A versenyzők értékelése

A zsűri tagjai véleményüket a pontozólapokon, írásban rögzítik, és a fordulók végén adják le a versenytitkárnak.

Az Elődöntőben a zsűri tagjai csak Igen / Nem véleményt rögzítenek.

A Középdöntőben és a Döntőben pontokkal értékelnek: 7-10-ig, tizedes pontossággal.

A versenytitkár a zsűritagok értékelését számítógépen rögzíti, és táblázatos formában – mely mind az egyéni értékeléseket, mind az összesített pontszámot tartalmazza – valamennyi zsűritag számára rendelkezésre bocsátja az értékelő megbeszélés kezdetén. (A táblázatos forma a szabályzat mellékletét képezi.)

A zsűri értékelő megbeszélését követően a továbbjutó versenyzők névsorát a versenytitkárság ABC sorrendben hozza nyilvánosságra. A pontszámok szigorúan titkosak.

 

5. Vitás esetek

Vitás esetben a magyar nyelvű szabályzat szövege, valamint a zsűrielnök véleménye számít döntőnek.