Hatalmas érdeklődés övezi a II. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

2016. május 5.

Huszonöt ország képviseletében, száznál is több fiatal operaénekes jelentkezett a Zeneakadémia második alkalommal meghirdetett, saját szervezésű nemzetközi versenyére.

A 2016. szeptember 19-25. között megrendezendő, 42.000 Euró összdíjazású megmérettetésre száznál is több érvényes regisztráció érkezett be az április végi jelentkezési határidő lejártáig.  A verseny első fordulójára egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott áriát tartalmazó videófelvétel beküldésével jelentkezhettek a 18-32 éves hölgyek, illetve a 18-35 éves urak. A verseny rangját jól jelzi, hogy a – jelentkezők egytizedét kitevő – hazai és határon túli versenyzők mellett a világ legkülönbözőbb tájain élő művészeit sikerült megszólítania a felhívásnak: a jelentős orosz és ukrán érdeklődés mellett nagy számban érkeztek pályaművek Kínából és Törökországból, továbbá Európa országai mellett az Egyesült Államokból.  A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2016. május 20-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

„Talán nem közismert tény, hogy az amúgy zeneileg minden tekintetben meghatározó súlyú Zeneakadémia 140 éves történetében a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny az intézmény első, teljes egészében saját fejlesztésű és megvalósítású versenye. A versenynek a nemzetközi zenei világ rendkívül kemény mezőnyében kellett és kell helytállnia, olyan hatalmas múltú és óriás költségvetésű rendezvényekkel megmérkőzve, mint a Plácido Domingo által fémjelzett Operalia, vagy épp a brüsszeli székhelyű Erzsébet Királyné Énekverseny. Mivel ezen nagy versenyek költségvetésének töredékéből dolgozhatunk, lényegében Marton Éva személyiségére és hírnevére, illetve az arculati megvalósítás eredetiségére, az Akadémia presztizsére és az innovatív kommunikációnkra építhettük a sikert. Mivel a Zeneakadémiát, és ezen belül az általam vezetett kommunikációs csapatot érte az a megtiszteltetés, hogy a 2017-ben megrendezésre kerülő Bartók Világverseny és Fesztivál, „ A versenyek versenye” tervezését és megalkotását feladatként megkaptuk, a Marton Verseny nemzetközi tapasztalataival a hátunk mögött sokkalta nagyobb eséllyel tudjuk a Bartók Versenyt is rögtön a kezdetekor a világ élvonalába emelni” – mondta Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója, a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny projektvezetője. 

A verseny őszi élő fordulójába továbbjutó énekesek egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A verseny zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója, Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Honghai Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A 2016. szeptember 19-25. között a nagyközönség előtt zajló fordulóknak és a döntőnek a Zeneakadémia ad helyet, s a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők.

 

 

 

Címkék