Nyolc magyar énekes a II. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen

2016. május 20.

Az előzsűri meghozta döntését: hetvenhét fiatal énekművész jutott tovább a megmérettetés 2016. szeptemberi élő fordulóiba.

A Marton Éva vezette előzsűri döntése alapján ötven hölgy és huszonhét úr bizonyíthatja rátermettségét a több mint 42.000 Euró összdíjazású megmérettetés 2016. szeptember 19-25. közötti fordulóin. A Zeneakadémia által rendezett II. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen mintegy húsz nemzet képviseltetheti magát: a nyolc magyar énekes mellett tíznél több európai ország versenyzői, tucatnyi orosz művész, valamint kazah, mongol, kínai és koreai, valamint USA-béli fiatal énekművészek vehetnek részt az őszi élő fordulókon.

A továbbjutott versenyzők listáját ide kattintva lehet megtekinteni.

„Gyönyörű hangokat és nagyon igényes, muzikális fiatal művészeket ismerhettünk meg a beküldött anyagokból. A száznál több jelentkezőből kiválasztott 77 énekes igen erős mezőnyt alkot, és minden hangfajban vannak kiváló versenyzők” – nyilatkozta Marton Éva prof. emer. Ks. a továbbjutókról. „A 2014-es versenyhez képest is érezhetően emelkedett a színvonal: egyértelmű, hogy a gyengébbek az első verseny színvonalából kiindulva már be sem nyújtották a jelentkezéseiket. Az előzsűri másik két tagjával, Kocsár Balázs karmesterrel, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójával és a Kossuth-díjas Kiss B. Atilla operaénekessel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárával egyetértésben megállapítottuk, hogy a jelentkezők feltűnően jól felkészültek, és tisztában vannak azzal, hogy a Zeneakadémián világszínvonalú versenyre számíthatnak. Nagy öröm ez számomra, mert azt bizonyítja, hogy nem hiába alapítottuk meg a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt” – tette hozzá a névadó.
 

 

A 2016. januárjában meghirdetett verseny online válogatójára egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott áriát tartalmazó videófelvétel beküldésével jelentkezhettek a 18-32 éves hölgyek, illetve a 18-35 éves urak. Az április végi jelentkezési határidő lejártáig száznál is több érvényes regisztráció érkezett a verseny martoncompetition.hu címen elérhető honlapjára. A Zeneakadémia által rendezett megmérettetés őszi élő fordulójába továbbjutott énekesek – a 150€ jelentkezési díjat csak nekik kell megfizetniük – egy Liszt-dal és hét ária előadásával versenyeznek majd. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadniuk. A döntőben és a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálán a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42.000€ összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Marton Éva-díját, koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezett verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója, a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Honghai Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A 2016. szeptember 19-25. között a nagyközönség előtt zajló fordulók és a döntő helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a verseny legizgalmasabb pillanatait az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. 

Címkék