Dokumentumfilm az I. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

2014. november 1.

Már online is megtekinthető a Duna Televízión bemutatott közel 90 perces doku-reality, amelyet az MTVA stábja a Zeneakadémia felkérésére a szeptember 14-21. között megrendezett I. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről forgatott.

A kiemelkedő hang- és képminőségű alkotás formabontó módon örökíti meg a Zeneakadémia első saját rendezésű nagyszabású megmérettetését, hiszen a világra szóló verseny hangulatát híven tükröző film felidézi a középdöntő, a döntő és a gálakoncert legizgalmasabb pillanatait, bepillant a kulisszák mögé, valamint bemutatja a versenyzőket és döntőig vezető útjukat. A Zeneakadémia kommunikációs, marketing és médiatartalom-fejlesztési igazgatósága felkérésére és koprodukciójában készült, Varga Zs. Csaba által rendezett mozi a verseny névadója mellett megszólaltatja a nemzetközi zsűri tagjait, a Zeneakadémia jelenlegi és előző rektorát, valamint a verseny brandjét egy év leforgása alatt világszerte bevezető, illetve az egyhetes program lebonyolítását koordináló Szabó Stein Imre kommunikációs és Csonka András kulturális igazgatót is.
 


A Zeneakadémia professzor emeritája, egykori tanszékvezetője által alapított, 42 000 euró összdíjazású megmérettetésre harminc ország több mint százharminc énekese jelentkezett. A kiemelkedő kínai, japán, dél-koreai, román, lengyel, orosz és ukrán érdeklődés mellett a világ minden tájáról érkezett jelentkezés Irántól Nigériáig, az Egyesült Államoktól Ausztráliáig és a Fülöp-szigetektől Izraelig, beleértve húsz európai országot. A verseny selejtezői a Zeneakadémia Solti Termében zajlottak, a Nagyteremben megrendezett döntőn - melyen a zárónapi operaházi gálához hasonlóan a MÁV Szimfonikus Zenekar működött közre Medveczky Ádám vezényletével - a nagyközönség is részese lehetett annak az izgalmas pillanatnak, amikor Marton Éva a fiatal énekesek átvehették a díjakat.

A verseny végeredménye és összegzése, a versenyzők repertoárja és a fordulók továbbjutói, valamint a versenyen készült fotók az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny honlapján, a martoncompetition.hu-n találhatók meg.

Címkék