Interneten is követhető lesz a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

2016. szeptember 15.

A verseny honlapjáról elérhető élő internetes közvetítés segítségével is követhető lesz a szeptember 19. és 25. között a Zeneakadémia által rendezett megmérettetés.

A januárban meghirdetett versenyre öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük csaknem hatvan fiatal énekes érkezik Budapestre. A verseny szeptember 19-én a sorsolással kezdődik. A nyitó esemény, valamint a Solti Teremben zajló elő- és középdöntők ingyenesen látogathatók szeptember 20. és 22. között. A döntőre, amelynek a Nagyterem ad otthont szeptember 24-én, valamint a Magyar Állami Operaházban rendezett gálára a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri jegypénztárában és honlapján válthatók jegyek.

 

Fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán

 

A középdöntő és a döntő a több kamerás, élő internetes közvetítésnek köszönhetően a martoncompetition.hu oldalon akár okostelefonról is követhető lesz. A megmérettetés döntőjét a Bartók Rádió élő adásban közvetíti, a versenyről Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felkérésére az MTVA 55 perces filmet is forgat. "Az újdonság varázsával idén már nem számolhattunk, így a Zeneakadémia presztízsére, az arculati megvalósítás eredetiségére, az innovatív kommunikációnkra, valamint nem utolsósorban Marton Éva személyiségére és hírnevére kellett támaszkodnunk" – mondja Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója, a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny projektvezetője. Szabó Stein Imre szerint vízválasztó, hogy a webcastot immár a Zeneakadémia saját eszközparkjára és stúdiótechnikai hátterére támaszkodva, világszínvonalon tudják megvalósítani. "Külön örömömre szolgál, hogy a verseny izgalmas folyamatát, fordulatait végigkísérő, docureality műfajú televíziós film idén a verseny névadóját és jelentőségét megillető figyelmet kaphat, hiszen a közmédia új kulturális csatornája sugározza majd október elsején, a zene világnapján" - hangsúlyozza a kommunikációs igazgató.

 

 

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A verseny díszvendége Richard Bonynge karmester.

"Nem hiszem, hogy van még egy felsőfokú zenei intézmény a világon, amely ilyen patinás és egyben korszerű környezetet kínál egy zenei verseny lebonyolításához. Liszt Ferenc Zeneakadémiáján fellépni mindenkinek inspiráló élmény, itt szerepelni hatalmas presztízs. Komoly díjak is lesznek, de a legnagyobb nyereség a hely szelleme és a zsűri előtt való bizonyítás lehetősége" - vallja Marton Éva a verseny katalógusát nyitó interjúban. A verseny mezőnyét és közreműködőit bemutató százoldalas kiadványban a megmérettetés előzményeiről, előkészületeiről, zsűrijéről és kulisszatitkairól is olvashatnak az érdeklődők. A katalógus online verziója, valamint a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny legfrissebb információi már elérhetők a verseny honlapján.

Címkék