A Zeneakadémia meghirdette az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt

2013. december 4.

A kettős képességű intézményként megújult Zeneakadémia 2014. szeptember 15-21. között rendezi történetének első, saját szervezésű nemzetközi zenei versenyét.

„Zeneakadémista koromban megfogadtam, hogy ha valaha saját tanítványaim lesznek, akkor az első perctől kezdve önállóságra, önbizalomra fogom őket tanítani. A tanár általában kisebb művészt akar faragni a tanítványából, mint saját maga. Ez hiba! Szárnyakat kell adni, hogy minél hamarabb megállják a helyüket az életben." (Marton Éva művésztanári hitvallása a Helikon Kiadónál 2013 karácsonyára megjelenő A mennyei hang című életút-kötetben)

A Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett, továbbá a bécsi Staatsoper örökös tagjának választott világhírű drámai szopránt különlegesen szoros szálak fűzik a Zeneakadémiához. Hosszú éveken át Marton Éva vezette alma materének Ének Tanszékét, professor emeritaként pedig mind a mai napig a Zeneakadémia tanára. „Ha egy intézménynek, egy országnak ilyen kincs van a birtokában, botorság lenne nem élni vele, és mi bizony ki is használjuk ezt a lehetőséget, Liszt Ferenc sokat idézett jelmondatának szellemében: 'Génie oblige!' A zsenialitás kötelez!" – fogalmaz dr. Batta András komolyzenei kormánybiztos, a Zeneakadémia volt rektora, a verseny védnöke.

A négy fordulós, 42.000 Euró összdíjazású I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny előválogatása a jelentkezők által a verseny honlapjára 2014. március 31-ig feltöltött, vagy postán beküldött videók alapján történik. A 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak zongora vagy zenekari kísérettel előadott, szabadon választott barokk darab (opera-, oratórium-, vagy kantátarészlet) és egy másik ária felvételével pályázhatnak. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2014. május 15-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága. Az őszi fordulóra meghívást kapó jelentkezők egy Liszt-dal és hét további ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban (amennyiben az áriához tartozik, akkor a recitativót, a cabalettát és a strettát is beleértve) kell előadniuk.

A verseny előkészítését és lebonyolítását a Zeneakadémia kommunikációs igazgatósága, kulturális igazgatósága, valamint a Schanda Beáta vezette versenytitkárság végzi. A Zeneakadémia kiterjedt intézményi kapcsolatrendszerét felhasználva világszerte több mint 400 egyetem és zenei szervezet értesül a versenyről. A verseny meghirdetését, illetve az online jelentkezés indulását nemzetközi összehasonlításban szerény költségvetésű, de a fókuszáltságát tekintve jelentős, többlépcsős nemzetközi sajtó- és keresőmarketing-kampány támogatja. Print és online felületeken egyaránt megjelennek a verseny visszafogottan elegáns kreatívjai a new york-i Opera News-tól a neves európai operamagazinokon át (Opera Now, OpernWelt, Das Opernglas, Opéra Magazine, L'opera) a szingapúri Music Education Asia kiadványáig, beleértve a magyar szaksajtót, továbbá a Zeneakadémia médiapartnereinek felületeit. A Zeneakadémia kommunikációs igazgatósága kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny még a téli időszakban bekerüljön az aktuális versenykalauzokba is (Classical Music/Competition Supplement 2014, Gramophone Competition Guide).

2014. szeptember 16-21. között a nagyközönség előtt zajló fordulók és a döntő a Zeneakadémián kerülnek megrendezésre. A döntőt az élő televíziós és internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők. A gálának a Magyar Állami Operaház ad otthont. A döntő és a gálaest karmestere Medveczky Ádám.

A magyar kormány által kiemelten támogatott verseny fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, zsűrijébe - melyet a névadó vezet majd - az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Kocsár Balázs karmester, Elena Obraztsova világhírű mezzoszoprán és Vittorio Terranova tenor, Sabino Lenoci zenei szakíró, mások mellett a L'opera Award, illetve a Musical Award című itáliai zenei versenyek alapítója, számos fesztivál és televíziós műsor művészeti vezetője, Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere,továbbá Pål C. Moe producer, a Glyndebourne Festival casting menedzsere, valamint Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House Director of Casting pozíciójában dolgozó nagytekintélyű szakembere.

A verseny ajánlott repertoárjára és a jelentkezés feltételeire vonatkozó pontos részletek a verseny honlapján találhatók meg, ahol 2014 januárjától online jelentkezésre is lehetőség nyílik. A sajtótájékoztató napján élesített martoncompetition.hu a Zeneakadémia új portáljának első önálló alszájtja, mely az opera műfaji megjelöléseként használt arany színárnyalat révén is rokona a zeneakademia.hu oldalnak. A verseny honlapja angol és magyar nyelven közli az énekversennyel kapcsolatos információkat, köztük a verseny prospektusát, a letölthető jelentkezési lapot, továbbá az ajánlott repertoár-listát. Január első hetétől indul a teljes körű online jelentkezés – a jelentkezők itt tölthetik fel videófelvételeiket mp4 formátumban. A honlap a válogatót követően bővül a versenyzők bemutatásával, illetve az őszi nyilvános fordulók részleteivel, majd eredményeivel, a 2014. szeptember 20-i döntőt pedig élő internetes közvetítés révén is követheti a világ.

Címkék